We hebben allemaal wel onze 'cravings'. Stel, je hebt zin in een reep chocolade. Bij die gedachte kan kunnen je hersenen een signaal afgeven dat er chocola gegeten moet worden. Je hersenen hunkeren naar extra suiker in je bloed en naar de lekkere smaak. Probeer er dan maar eens van af te blijven! Dat is moeilijk, maar niet onmogelijk. Daarom deel ik 7 strategieën met je om verleidingen te weerstaan.
Tactiek 1: zorg voor minder verleidingen
Klinkt als een open deur, en dat is het ook. Wij mensen zijn gewoontedieren: 98% van alle keuze's die we maken zijn onbewust. Kies voor een andere route dan de route langs de stroopwafelkraam op de markt. Alleen die geur van stroopwafels al zorgt ervoor dat je er zin in krijgt. Verstop de chips helemaal achterin de kast, of - nog beter - haal het niet meer in huis. Ga niet naar de supermarkt als je honger hebt. Als er geen verleidingen zijn, dan hoef je ze ook niet te weerstaan.
Tactiek 2: neem zelf de controle over de verleidingen
Dat wil zeggen dat je zelf kiest tot hoe ver je gaat. Neem bijvoorbeeld een schaaltje chips en leg de zak daarna meteen weer terug in de kast. Of ga voor een paar blokjes chocolade, en niet de hele reep. Je kan ook de standaard droppot op je bureau vervangen voor een fruitschaal. Leg gezondere alternatieven en het zicht. Op deze manier leer je om te gaan met verleidingen. Je weet dat ze er zijn, maar je hebt de afspraak met jezelf gemaakt om er niet helemaal aan toe te geven.
Tactiek 3: zoek afleiding
Alles wat je aandacht geeft groeit. Als je alleen maar aan die reep tony chocolonely's blijft denken, dan groeit de hunkering vanzelf. Ontdek wat jouw moeilijke momenten zijn en zoek dan afleiding. Ga bijvoorbeeld een rondje lopen als je trek krijgt. Spreek met jezelf af dat je minimaal 10 minuten de deur uit gaat. De kans is groot dat de hunkering naar chocola bij thuiskomst minder is. Of doe los een lastige puzzel op. Zo ga je tenminste even uit je hoofd.
Tactiek 4: wilskracht
Dit is een moeilijke: nee zeggen tegen de verleiding. In het begin lukt dat wel, maar naarmate de week vordert wordt het steeds lastiger. Helemaal na een lange en zware werkdag. Wilskracht kan je vergelijken met een spier. Die raakt uitgeput als je hem de hele dag belast. Dat geldt ook voor wilskracht: het is niet eindeloos. Ben daar ook bewust van. Gebruik in de ochtenden je wilskracht en kies voor de avonden een andere strategie.
Tactiek 5: doelen stellen en regels bedenken
En dan heb ik het niet over het doel: 'ik wil gezonder eten'. Dat is geen doel. Het is veel te algemeen. Als jouw doel is om minder koekjes te eten, dan kan je besluiten om vanaf 17:00u 's avonds geen koekje bij de koffie meer te nemen. Denk niet meteen te groot, begin met kleine stapjes. Maak je doelen zo specifiek mogelijk. Wat wil je gaan doen, wanneer, hoe ga je dat doen en wanneer is je doel behaald? En koppel daar dan bepaalde regels aan. Maar wees niet te streng voor jezelf, want dan is het gedoemd te mislukken.
Tactiek 6: gebruik je koppie!
Tel even tot 10 op het moment dat je naar die chocoladereep grijpt. Vraag jezelf af: Heb je er wel echt zin in? Of misschien verveel je je wel gewoon? Waarom heb je behoefte aan die chocoladereep, verlang je misschien wel naar iets anders en zie je die chocola als vervanging? Denk daar een minuutje over na. Na die minuut beslis je wat je wilt doen. Maak geheugensteuntjes. Plak een waarschuwend briefje op de snoepkast, waarop staat dat je van te voren over na moet denken. Dit werkt als een time-out. Het zorgt ervoor dat je bewuste keuze's gaat maken, in plaats van het automatische gedrag dat je al dagen, weken of jaren doet.
Tactiek 7: oefen met mindfulness
Voor sommigen is dit een ver-van-mijn-bed-show, maar niet geschoten is altijd mis, nietwaar? Je hoeft echt niet in een lotushouding op de grond te zitten. Maar probeer om meer relaxt om te gaan met hunkeringen, leun achterover en laat ze er zijn. Accepteer je gevoel naar de hunkering. En bekijk van een afstandje wat het met je doet. Focus je op je ademhaling en besef dat je zelf keuze's maakt, ondanks je stijgende bloedsuikerspiegel. De hunkering zal vanzelf weg ebben, probeer eens te ervaren hoe dat is.
Zo, je hebt nu een hoop informatie gelezen🥳 Maar ik ben natuurlijk heel benieuwd welke tactiek(en) jij gaat toepassen! Laat je het weten in de reacties? Dan kan je alvast meteen een plannetje maken, zodat je er ook daadwerkelijk mee aan de slag gaat👏🏼