overgewicht-probleem

Overgewicht: hoe erg is het probleem?

Veel mensen hebben overgewicht: dat is geen verassing. Maar is het nou echt zo'n grandioos probleem, of valt het allemaal wel mee? Want als de meerderheid te veel weegt, dan wordt dat het nieuwe normaal, toch? Je leest er alles over in dit artikel.

Feiten en cijfers van overgewicht in 2020

In 1960 had 15% van de Nederlanders overgewicht. In 1990 was 33% te zwaar. Inmiddels is het gestegen naar 52% in 2020. Dat wil zeggen dat meer dan de helft van de Nederlanders een BMI heeft tussen de 25 en de 30. Een ongezond gewicht. Het is een flinke stijging in de afgelopen 50 jaar. Terwijl er de laatste jaren steeds meer aandacht is voor het belang van een gezonde leefstijl. Daar tegenover staat dat het leven alsmaar leuker en makkelijker moet worden gemaakt. En daar zijn wij de dupe van.

Afvallen: is het echt een probleem?Het aantal volwassenen met overgewicht in de loop der jaren

Feiten en cijfers van obesitas in 2020

We spreken van obesitas als je een BMI hebt dat hoger is dan 30. Obesitas heeft grote gevolgen voor je lichaam. Je bent sneller benauwd en kortademig. Je hebt meer kans op bepaalde ziekten en aandoeningen. Zoals onder andere hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes type 2, (lage) rugpijn en slaapstoornissen.

Ondanks alle vervelende gevolgen is het percentage volwassen Nederlanders met obesitas sinds 1990 meer dan verdubbeld.

Afvallen: is het echt een probleem?Het aantal volwassenen met obesitas (BMI +30) in de loop der jaren

Hoe ziet de toekomst eruit?

Niet veel beter. Helaas. Het RIVM voorspelt een groei naar 60% in 2040, En daar trekken we dit door naar 90% in 2065. Dat is geen mooi perspectief voor de opgroeiende generaties. Laten we ons best doen om deze trend om te buigen.                                        Afvallen: is het echt een probleem?De toename in overgewicht geldt voor alle volwassenen vanaf 18 jaar

overgewicht: wat is het probleem?Bij mannen neemt vooral matig overgewicht toe. Bij vrouwen neemt ernstig overgewicht toe.

Het is duidelijk en overgewicht en obesitas flink doorgroeien. Maar ook de chronische ziekten zullen hierdoor blijven groeien. En dat zorgt weer voor een stijging van de zorgkosten. Het RIVM verwacht dat de zorguitgaven per Nederlander gemiddeld zullen oplopen van 5.100 euro (2020) naar 9.600 euro per jaar in 2040. Dat is bijna het dubbele!

overgewicht: wat is het probleem?

Gelukkig is er ook een goed nieuws: de wetenschap is het er over eens dat een groot gedeelte van de chronische ziekten voorkomen kunnen worden. En dit kan als we met z'n allen gezonder gaan leven. Dus gezonder eten, meer bewegen, beter omgaan met stress en meer kunnen ontspannen.         

De cijfers en de toekomst zien er ongelukkig uit. Tijd om hier verandering in te brengen. Kennis is motivatie. En dat is precies de reden waarom deze kennisbank vol zit met tips, inspiratie en adviezen om meer in beweging te komen en gezonder te leven.


Bronnen:
Volksgezondheid en zorg
Volksgezondheid toekomst en erkenning

Reactie plaatsen