Waarom hebben we koolhydraten nodig?
Je hebt vast wel eens iemand horen: 'ik eet geen koolhydraten meer'. Dit is (bijna) onmogelijk. Ze bedoelen vaak de zetmeel producten. Zoals rijst, pasta en graanproducten. Koolhydraten behoren tot de macronutriënten. Die hebben we simpelweg nodig om te overleven. Waarom we niet zonder kunnen? Dat lees je in dit artikel. Zodat jij de koolhydraten niet meer als 'dikmaker' hoeft te zien.
De bekendste functie van koolhydraten is dat ze energie leveren. Maar de functies van verteerbare koolhydraten zijn anders dan die van de onverteerbare koolhydraten
1. Energie
Op de eerste plaats leveren koolhydraten je energie. Het is de brandstof die je nodig hebt om bijvoorbeeld je hart te laten pompen. Of om ervoor te zorgen dat je kan bewegen. Of om je te laten nadenken.
1 gram koolhydraat levert je 4 calorieën aan energie
De koolhydraten die je hebt gegeten worden verteerd en afgebroken tot losse suikermoleculen (glucose). Deze glucose wordt gebruikt om een brandstofmolecuul te maken: Adenosine trifosfaat. Simpel gezegd: ATP. Onze cellen gebruiken ATP om verschillende taken uit te voeren.
Het is goed om te weten dat je lichaam ook energie (ATP) kan krijgen op een andere manier. De vetten. Het nadeel hiervan is dat het voor je lichaam veel werk kost om die vetten om te zetten in energie (ATP). Dit proces duurt simpelweg langer.
Als je snel energie nodig hebt of intensief bezig bent, dan haalt je lichaam de brandstof uit koolhydraten. Lig je de hele dag op de bank te netflixen? Dan heb je weinig energie nodig. In dat geval zet je lichaam vetten om tot de brandstof die je nodig hebt.
2. Energie opslaan
Wat nou als er genoeg brandstof in je lichaam zit? Dan kan je de extra energie opslaan. Handig, voor als je het later nodig hebt. Bijvoorbeeld als je tussen de maaltijden door een stukje gaat wandelen. Of als je dat sprintje naar de bus wilt halen. Of voor als je niet direct na het eten wilt sporten.
Helaas zit er ook een nadeel aan: de opslagplekken zijn niet eindeloos. Het gebeurd steeds vaker dat deze opslagplaatsen vol zitten. Dan kan je lichaam die energie niet zomaar -simsalabim- weg toveren. Dat gaat gewoon niet. Dat is het moment dat je lichaam het 'te veel' opslaat in de vorm van vet. Vetten kun je immers wel eindeloos opslaan.
3. Helpen bij de spijsvertering
Tot nu toe hebben we het alleen over de verteerbare koolhydraten gehad. Er bestaat ook een niet-verteerbare variant. De vezels. Ook dit zijn koolhydraten. Ze worden niet verteerd door je lichaam. Dat betekend dat ze er aan de onderkant weer uit komen. Echt waar? Ja, echt waar.
Ze worden niet afgebroken tot glucose. Je krijgt er dus geen energie van. Maar ze geven je wel een verzadigd gevoel en zorgen ervoor dat je naar de wc kan.
Tot slot: zo zie je maar dat koolhydraten niet persé dikmakers zijn. Ze hebben wel degelijk functies en je kan simpelweg niet zonder. Dus gooi de koolhydraatvrije diëten maar in de prullenbak. Ze zijn niet nodig. Begin in plaats daarvan met gewoon gezond te eten. Dat wil zeggen: meer groenten, peulvruchten en volkorenproducten. En minder snoep, koek en vette snacks.